Om os | Annoncer | Bestil | Kontakt

 
 
 
 
Indholdsfortegnelse
Prævention og abort Abort medicinsk Kirurgisk abort P-pillevejledning, Basal P-pillevejledning, Udvidet Sterilisation af kvinder Sterilisation af mænd

Sterilisation af kvinder

Lovgivning

Enhver personlig myndig kvinde, der er fyldt 25 år og har bopæl  i Danmark, kan få foretaget sterilisation.

 

Sterilisation af kvinder

Foregår i de fleste tilfælde ved en kikkertoperation. Hos mindre end 1% af vil det ikke være muligt at foretage indgrebet via kikkert og man vil så lave en åben operation. Kikkertoperationen varer cirka en halv time. Gennem et cirka 1 cm langt snit under navlen vil der først pustes luft ind i bughulen, hvorefter kikkerten indføres. Gennem et ½ cm snit over skambenet indføres clips, der lukker æggelederne, så ægget ikke kan passere fra æggestokken til livmoderen og dermed ikke kan møde sædceller. Forud for operationen er der sat en tang i livmoderhalsen. Ved åben operation benyttes et ca. 6 cm langt snit i trussekanten kaldet bikinisnit. Der åbnes ind til livmoderen og æggelederne klippes og lukkes enten med tråd eller clips.

 

Effektivitet og fortrydelse

Sterilisation er en af de sikreste metoder til at forebygge graviditet, kun ca. 1 promille af de kvinder, der steriliseres vil blive gravide efterfølgende. De fleste af de graviditeter, der forekommer skyldes, at kvinden er gravid, når indgrebet foretages. Da nogle kvinder, specielt dem der er under 30 år, fortryder indgrebet anbefales en moden overvejelse af alternativer. Hvis kvinden fortryder sterilisationen, har man forsøgt at genskabe æggelederen, men sterilisationsindgrebet ødelægger vævet og dermed øges risikoen for at en ny graviditet vil sætte sig i æggelederen. Derfor anbefales kunstig befrugtning, hvis indgrebet fortrydes. En hormonspiral er lige så effektiv til at forhindre graviditet som sterilisation og da den kan fjernes, kan denne forsøges som alternativ til den permanente metode.

 

Prævention før sterilisation

Det er meget vigtigt, at kvinden ikke er gravid, når sterilisationen foretages. Der skal derfor anvendes prævention frem til operationsdagen. Er kvinden gravid, når indgrebet foretages, påvirker indgrebet ikke graviditeten.

 

Udskrivelse

De fleste kan tage hjem samme dag. På grund af bedøvelsen må man ikke selv køre bil hjem.

 

Forløbet efter udskrivelsen

Sygemelding: De fleste er sygemeldt et par dage efter operationen.

Smerter: Mange har de første dage smerter omkring såret, i maven eller i skulderen. At luft i bughulen har irriteret mellemgulvet, opleves som skuldersmerter. Der må gerne anvendes håndkøbsmedicin mod smerter.

Blødning fra skeden: Blødning efter sterilisation skyldes ofte det sår, som tangen har lavet på livmoderhalsen.

Sårene i huden: Sårene bør holdes tørre det første døgn.

Samleje: Man kan uden risiko for komplikationer til operationen have samleje. De fleste vil nok vente en uges tid.

Hormonforhold: Sterilisation påvirker ikke kvindens hormonproduktion. Kvinden vil derfor menstruere som før indgrebet. Nogle kvinder oplever en øget sexuallyst, da frygten for graviditet er fjernet. Omvendt oplever nogle end mindre sexuallyst, fordi evnen til at blive gravid er forsvundet.

 

Komplikationer

Blødning og betændelse: Der kan komme betændelse i sårene, men dette er sjældent. Der kan også komme siven eller blødning fra sårene. Kontakt din læge.

Beskadigelse af blodkar eller tarm: I meget sjældne tilfælde beskadiges tarmen eller blodkarrene i bughulen under operationen.

Graviditet: Graviditet kan indtræde trods sterilisation. Det skyldes, at en æggeleder kan vokse sammen igen. Det sker meget sjældent.

 

Kontakt læge efter sterilisation

  • Ved feber.
  • Ved kraftige, eventuelt vedvarende smerter.
  • Ved rødme omkring sårene.

 

 

Henriette Svarre Nielsen
1. reservelæge, dr.med.
Revideret november 2012
 

Patientvejledningerne erstatter ikke kompetent professionel rådgivning eller behandling af en uddannet læge eller andet sundhedsfagligt personale. Indholdet bør anvendes, når man har fået sin diagnose hos lægen. Nyt Nordisk forlag fraskriver sig ethvert ansvar, som kan opstå i forbindelse med brug og misbrug af denne internetversion.

 

Copyright 2015 © All rights reserved Nyt Nordisk Forlag Arnold Busck A/S